Alleen trainen als voetballer

Om de beste versie van jezelf te worden, volstaat het niet om enkel te trainen met je team. Daarvoor moet je extra trainen. Wij helpen je daarbij op weg. Dankzij deze tips en stappen, maak je van elke solo training een succes!

Maak een plan

"If you fail to prepare, you are preparing to fail." Trainen zonder een plan, strategie of doel is jezelf tegenhouden. Je verhindert jezelf om maximale progressie te maken. Hieronder een stappenplan om de inhoud van je trainingen te plannen:

1. Schrijf voor de training maximaal 3 dingen op waar je beter in wilt worden. Maak het zo specifiek mogelijk. In plaats van afwerking, denk aan geplaatste afstandsschoten, in een tijd afwerken op een voorzet, penalty's, vrije trappen,...
2. Zoek online oefeningen op. Op ons YouTube kanaal (hier), vind je alvast heel wat inspiratie! Ook andere kanalen hebben zeer goede oefeningen. Typ in waarop je wilt werken. Schrijf de oefeningen op, of sla ze op op je telefoon.
3. Geef structuur aan je training. Dit is volgens ons de ideale set-up voor een individuele training: - Opwarming (10 min) Coördinatie, met of zonder bal (7-8 min) oefeningen waarop je wil werken (20-45 min) Cooling down (5 min)
4. Analyseer je training. Leer uit je trainingen. Hoe komt het dat bepaalde dingen vlot lukken, terwijl andere oefeningen moeilijker gaan. Denk hier over na om nog efficiënter te kunnen trainen

Zoek uitdaging, maar focus op progressie

Merk je dat je geen voldoening haalt uit je trainingen? En dat je eigenlijk ook niet echt beter wordt? Goed nieuws: dan zijn je oefeningen waarschijnlijk te makkelijk voor je! Zorg er voor dat je steeds een makkelijkere en moeilijkere variant van je oefening voorbereidt. Zo kan je, indien je merkt dat het te gemakkelijk gaat, de oefening wat moeilijker maken en jezelf uitdagen. Hetzelfde geldt omgekeerd wanneer je oefening te moeilijk is en ze vaak mislukt. Zo blijf je voldoening én progressie halen uit je trainingen.

Gebruik je slechte voet

Nu is het moment dat het enkel tussen jezelf en de bal gaat. Nu is dus het moment om al eens een verkeerde pas of controle te doen. Je doet er niemand kwaad mee, INTEGENDEEL! Door extra veel je slechte voet te gebruiken, zal je juist beter worden en op wedstrijden je team nog meer kunnen helpen om te winnen.

Hou je aan je afspraken met jezelf

Wees gedisciplineerd en consistent met je trainingen. Je moet niet elke keer trainen tot je bekaf bent. Als je wat last hebt of gewoon eens minder zin hebt, probeer dan toch een kwartier bezig te zijn met een oefening die lukt. Zo doorbreek je je routine niet.

Hieronder een aantal links met goede voorbeelden: